Babeczki z nadzieniem budyniowym
Domowe babeczki z nadzieniem budyniowym to idealny pomysł na smaczną przekąskę w ciągu dnia. Są bardzo smaczne, puszyste, odpowiednio wilgotne, z pewnością posmakują dzieciom, jak i dorosłym.
Przepis na babeczki budyniowe jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Zapraszam do pieczenia!
Składniki
CIASTO
- 300 g mąki pszennej
- 80g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 300 ml mocno gazowanej wody
- 50 g roztopionego masła
- 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
NADZIENIE
- 250 ml mleka
- budyń waniliowy
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Budyń wykonać zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając jednak 250 ml mleka (zamiast 500 ml).
- W miseczce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
- Do miski dolać gazowaną wodę, masło, jajka i krótko miksować do połączenia się składników.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Papilotki spryskać olejem w sprayu. Przelać 3/4 masy na muffiny do papilotek.
- Umieścić po dużej łyżeczce budyniu w każde muffinie i zalać pozostałym ciastem.
- Piec w nagrzanym piekarniku 30-35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).