Aromatyczne pieczarki
Aromatyczne pieczarki w sosie sojowym to pyszny ciepły dodatek do kotletów mielonych czy schabowych, lub jako samodzielna przekąska, którą można zjeść na przykład na podwieczorek z pieczywem.
Przepis na te aromatyczne pieczarki w sosie jest bardzo łatwy i szybki, a składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Pieczarki przygotowane w ten sposób są bardzo miękkie i aromatyczne, a sos podbija ich smak i nadaje im piękny brązowy kolor. Polecam wypróbować przepis na to pyszne danie!
AROMATYCZNE PIECZARKI PRZEPIS
Składniki
- 500 g małych pieczarek
- 1 większa cebula
- 200 ml wody + 50 ml do zagęszczenia sosu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Kolejno dodać umyte pieczarki. W momencie, gdy pieczarki zmniejszą swoją objętość wlać 200 ml wody i dodać tymianek, słodką paprykę, cukier, sól oraz pieprz. Całość wymieszać i dusić przez kilka minut.
3. Następnie wlać ocet winny, sos sojowy oraz 50 ml wody wymieszaną z 1 łyżką mąki.
4. Całość wymieszać aż powstanie gładki sos.
5. Tak przygotowane pieczarki podawać z pieczywem, lub jako sos do dań obiadowych.