Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni to królowa pośród rozgrzewających i kremowych zup. Ma bogaty aromat i piękny, pomarańczowy kolor. Zupa z dyni jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa, idealna dla dzieci jak i dorosłych. 

Zupa krem z dyni jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Z pewnością posmakuje miłośników kremowych zup. 

PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z DYNI

Składniki

  • 500 g dyni – waga po obraniu 
  • 200 g ziemniaków – waga po obraniu 
  • 25 g masła
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • szczypała chilli
  • 1/2 puszki pomidorów z puszki – dowolnych 
  • 2 szklanki wody
  • kostka rosołowa 
  • 1 szklanka mleka 2%

Przygotowanie

  1. Dynię obrać ze skórki i usunąć nasiona. Dynię pokroić w kosteczkę. Ziemniaki obrać i również pokroić  kostkę. 

  2. W garnku, w którym będziemy gotować zupę najpierw usmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebule i czosnek. Gdy produkty się zeszklą dodać dynię i ziemniaki, doprawić przyprawami z przepisu. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.

  3. Wlać wodę z rozpuszczoną kostką rosołową. 

  4. Pomidory z puszki dodać do gotującej się zupy.

  5. Zupę gotować jeszcze przez 10 minut. Zmiksować przy użyciu  blendera z dodatkiem mleka.

  6. Podawać z łyżką śmietany i prażonym słonecznikiem. 

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × 3 =