Pieczony łosoś z koperkiem

Łosoś to pyszna i zdrowa ryba, którą zdecydowanie warto włączyć do swojego menu. Jest cennym źródłem białka, a także egzogennych aminokwasów. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do śniadaniowych kanapek, na lunch, obiad, czy kolację.

Składniki

  • filet z łososia
  • sok z cytryny
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
  • koperek

Przygotowanie

  1. Fileta z łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i sprawdzamy czy nie zostało w nim ości. Dzielimy na tyle porcji, ile potrzebujemy.

  2. W miseczce mieszamy sok z cytryny z miodem, sosem sojowym, dodajemy sól oraz pieprz.

  3. Filety z łososia układamy w naczyniu żaroodpornym i od strony mięsa smarujemy je marynatą i doprawiamy koperkiem.

  4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut.

Pieczonego łososia możemy podać z ziemniaczkami, frytkami, ryżem lub pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *