Ciasto borówkowa chmurka

Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto borówkowa chmurka bez pieczenia. Przekładane herbatnikami, masą krówkową, dżemem porzeczkowymi i pysznym kremem śmietankowym o bardzo lekkiej konsystencji.

Ciasto borówkowa chmurka jest bardzo smaczne a dodatkowo łatwe przygotowaniu, gdyż nie wymaga pieczenia. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezy czy spotkania w gronie znajomych.

PRZEPIS NA CIASTO BORÓWKOWA CHMURKA

Składniki

  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 1/2 masy kajmakowej
  • 1/2 dżemu porzeczkowego
  • 300 g borówek

Przygotowanie

  • Formę 24×24 wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy warstwę herbatników.
  • Herbatniki smarujemy masą kajmakową, następnie układamy kolejną warstwę herbatników, które z kolei smarujemy dżemem porzeczkowym.
  • Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Jogurt naturalny miksujemy z dodatkiem cukru pudru, śmietanę kremówkę ubijamy na puch. Ubitą śmietanę łączymy z jogurtem, następnie powoli miksując, wlewamy żelatynę.
  • Gotową masę wykładamy na herbatniki posmarowane dżemem. Na wierzchu masy układamy borówki. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć × dwa =