Chruściki w 5 minut

Chruściki z ciasta francuskiego to idealny pomysł na smaczny deser z piekarnika. Przepis na domowe faworki jest banalnie prosty, a ich przygotowanie zajmuje nie więcej niż 5 minut!

Chruściki są chrupiące i kruche, a jednocześnie delikatne i świeże. Najlepiej smakują z dodatkiem cukru pudru. Te ekspresowe chruściki nie raz ratują sytuację, kiedy na szybko trzeba przygotować coś na deser. Sprawdzą się idealnie w przypadku niezapowiedzianych gości. Mając gotowe ciasto francuskie w lodówce, można je przygotować w czasie zaparzania kawy lub herbaty, ponieważ robi się je naprawdę błyskawiczne.

Chruściki przygotowane zostały z gotowego ciasta francuskiego, które możecie zakupić w każdym markecie.

PRZEPIS NA CHRUŚCIKI

Składniki

  • ciasto francuskie
  • cukier puder

Wykonanie

  1. Ciasto francuskie rozwijamy na desce.

  2. Przecinamy je na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie wycinamy z nich paski o szerokości 3-4 cm. Wówczas uzyskamy ok. 20 chruścików.

  3. Każdy kawałek ciasta przecinamy na środku, tworząc otwór, przez który będziemy przewijać koniec. W ten sposób postępujemy z każdym kawałkiem ciasta.

  4. Gotowe faworki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  5. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, grzanie góra-dół. Pieczemy przez 10-12 minut do zarumienienia.

  6. Podajemy z dodatkiem cukru pudru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *