Zupa Krupnik
Na pewno większość z Was posiada w swoim domu przepis na krupnik, zupa ta pojawia się na naszych stołach od lat. Są na pewno wśród nas również takie osoby, które nie miały okazji jeszcze jej przygotować i szukają sprawdzonego przepisu. Ten będzie idealny!
Do przygotowania tej zupy można wybrać różnego rodzaju mięso, ja zazwyczaj stawiam na drób. Dodatkowo oczywiście kasza jęczmienna, ziemniaki, marchewka i pietruszka. Mmmm… niebo w gębie! Domowy krupnik smakuje naprawdę rewelacyjnie, koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Zapraszam.
PRZEPIS NA KRUPNIK
Składniki
- 700 g drobiu (pałki z kurczaka, skrzydełka)
- 2 l wody
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- 80 g kaszy jęczmiennej
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 5 ziaren pieprzu
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Mięso dokładnie opłukać pod zimną wodą. Następnie przełożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować. Pozbierać szumowinę, zmniejszyć moc palnika, dodać cebulę, liście laurowe, pieprz oraz ziele angielskie. Całość gotować przez około godzinę.
- Po upływie czasu oddzielamy mięso od kości i ponownie umieszczamy w wywarze. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę oraz pietruszkę, gotujemy przez 20 minut.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, kaszę płuczemy pod zimną wodą. Następnie wszystko przekładamy do zupy. Dodajemy także posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy przez 30 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.