Pieczone ziemniaczki gyrosowe
Dzisiaj pomysł na szybką przekąskę – pieczone ziemniaczki gyrosowe! Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i sprawdzi się idealnie na kolację, lub jako przekąska w ciągu dnia. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam wypróbować!
Składniki
- mała pierś z kurczaka
- łyżka przyprawy gyros
- 1/4 papryki czerwonej
- 10 g kukurydzy
- 3 duże ziemniaki
- 1/4 cebuli czerwonej
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie
- Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Posypać przyprawą gyros wymieszać i podsmażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
- Paprykę pokroić w kosteczkę, cebulkę w talarki. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Ziemniaki obrać i pokroić w grubsze plastry. Posmarować je olejem, i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 220 st. i piec około 20 minut.
- Po tym czasie wyciągnąć ziemniaki nałożyć na nie składniki: kurczaka, kukurydzę, paprykę, cebulkę. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 5 minut. Gotowe ziemniaczki polać ketchupem.