Zawijaski drożdżowe
Zawijaski drożdżowe to słodka przekąska, która nie tylko fajnie smakuje, ale także pięknie się prezentuje. Te zawijane drożdżówki wzbudzają zachwyt w każdym, kto je zobaczy, a następnie skosztuje. Wszystko dzięki ich kształcie, który jest dość nietuzinkowy.
Do przygotowania tych zawijanych drożdżówek zainspirował mnie przepis na zakręcone drożdżówki na blogu przepiski.pl. Początkowo sama nie mogłam sobie wyobrazić, jak zawinąć drożdżówki, by uzyskać taki kształt. Na szczęście znalazłam tam dokładną, rozrysowaną instrukcję, która znacznie mi to ułatwiła.
Drożdżówki wyszły naprawdę pyszne i wyglądają fenomenalnie! Polecam i Wam wypróbować przepis.
PRZEPIS NA ZAWIJASKI DROŻDŻOWE
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 100 ml wody
- 7 g drożdży instant
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 350 g ulubionego dżemu
Wykonanie
- Mleko i wodę lekko podgrzać, następnie dodać drożdże, 2 – 3 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na chwilkę, aż drożdże zaczną pracować.
- Do zaczynu dodać rozpuszczone masło, cukier, sól, pozostałą mąkę. Zagnieść jednolite ciasto.
- Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części.
- Jedną część umieszczamy na stolnicy, wałkujemy na prostokąt.
- Połowę dżemu rozsmarowujemy na cieście, następnie składamy ciasto na pół, wzdłuż krótszego boku.
- Z ciasta wycinamy wszerz prostokąty o szerokości kilku centymetrów, tak by wyszło ok 7-8 części.
- Każdy z prostokątów nacinamy wzdłuż na 3 paseczki, należy zostawić, ok 1 cm niedocięty, będzie on trzymać nasze nadcięcia w całości.
- Z paseczków zaplatamy warkoczyk. Gotowe warkoczyki zwijamy .
- Z pozostałą częścią ciasta postępujemy identycznie wykorzystując pozostały dżem.
- Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Na każdym kawałku papieru umieszczamy gotowe bułeczki. Przekładamy do formy na muffiny bądź foremki na tartaletki. Całość odstawimy do wyrośnięcia na 20 minut.
- Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.