Zawijana pizza
Zawijana pizza to bardzo smaczna przekąska i świetna alternatywa dla tradycyjnej pizzy w formie płaskiego placka.
Ciasto zawinięte w rulon, z wszystkimi dodatkami, a następnie ukształtowane w formie wieńca. Na wierzchu posypane sezamem i papryką słodką a po upieczeniu gotowe do odrywania i rozkoszowania się jego cudownym smakiem.
Przepis na zawijaną pizzę jest bardzo prosty a sama pizza łatwa do zrobienia. Można ją w zaserwować w formie ciepłej przekąski, na różnego rodzaju domowych imprezach czy spotkaniach w gronie znajomych. Zapraszam na przepis!
ZAWIJANA PIZZA – PRZEPIS
Składniki
CIASTO
- 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 450 g mąki pszennej
- 9 g drożdży instant
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
FARSZ
- 160 g szynki z kurczaka
- 120 g żółtego sera
- 2 garście kukurydzy
- 1/2 czerwonej papryki
SOS
- 4 łyżki ketchupu
- 1 łyżka sosu pomidorowego
- szczypta bazylii
- szczypta ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
DODATKOWO
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 jajko
- garść sezamu
Wykonanie
- Cukier oraz drożdże instant przesypać do miseczki. Wlać ciepłe mleko, całość wymieszać i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie wbić jajka, dodać masło, przesianą mąkę oraz sól. Całość mieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
- Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na kształt prostokąta.
- Ser żółty i szynkę zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w kosteczkę. Następnie wszystko umieścić w misce, dodać kukurydzę, ketchup, koncentrat oraz przyprawy, wymieszać.
- Przygotowany farsz rozprowadzić na przygotowanym cieście, a następnie zwinąć je w roladę. Pokroić na kawałki o szerokości około 2-3 cm. Kawałki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, układając je na kształt koła. Posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie oprószyć papryką słodką i sezamem. Całość odstawić na 25 minut do wyrośnięcia.
- Kolejno wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 20-25 minut, do zarumienienia.