Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem to szybkie i tanie do zrobienia danie jednogarnkowe, które jest nie tylko smaczne, ale i bardzo sycące. Doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad lub kolację.

Zaletą tego typu dań jest to, że można jest dowolnie modyfikować dodając dowolne składniki, które akurat mamy w lodówce. Dodatkowym atutem dań jednogarnkowych jest mniejsza ilość garnków do mycia. Zapraszam do wypróbowania przepisu na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem, która z pewnością posmakuje całej rodzinie.

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM PRZEPIS

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 200 g żółtego sera
  • 1 opakowanie boczku wędzonego w plastrach
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Ziemniaki obieramy i myjemy. Zalewamy wodą, dodajemy płaską łyżkę soli i zagotowujemy. Gdy ziemniaki zaczną się gotować zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 10 minut licząc od zagotowania wody.

2. Po ugotowaniu odlewamy wodę i pozostawiamy ziemniaki do lekkiego przestudzenia.

3. Cebulę obieramy i kroimy w półkrążki.

4. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do niego jajka, całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

5. Naczynie żaroodporne smarujemy od środka odrobiną tłuszczu. Następnie na jego spodzie układamy pokrojone w plastry ziemniaki.

6. Na ziemniakach rozkładamy krążki cebuli.

7. Całość zalewamy mieszanką jajek z serem, a na wierzchu układamy pokrojone kawałki boczku.

8. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut.

Zapiekanka obiadowa z boczkiem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 2.7 / 5. Oddanych głosów: 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzy × 5 =