Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem to szybkie i tanie do zrobienia danie jednogarnkowe, które jest nie tylko smaczne, ale i bardzo sycące. Doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad lub kolację.
Zaletą tego typu dań jest to, że można jest dowolnie modyfikować dodając dowolne składniki, które akurat mamy w lodówce. Dodatkowym atutem dań jednogarnkowych jest mniejsza ilość garnków do mycia. Zapraszam do wypróbowania przepisu na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem, która z pewnością posmakuje całej rodzinie.
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM PRZEPIS
Składniki
- 6 ziemniaków
- 1 cebula
- 3 jajka
- 200 g żółtego sera
- 1 opakowanie boczku wędzonego w plastrach
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Ziemniaki obieramy i myjemy. Zalewamy wodą, dodajemy płaską łyżkę soli i zagotowujemy. Gdy ziemniaki zaczną się gotować zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 10 minut licząc od zagotowania wody.
2. Po ugotowaniu odlewamy wodę i pozostawiamy ziemniaki do lekkiego przestudzenia.
3. Cebulę obieramy i kroimy w półkrążki.
4. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do niego jajka, całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
5. Naczynie żaroodporne smarujemy od środka odrobiną tłuszczu. Następnie na jego spodzie układamy pokrojone w plastry ziemniaki.
6. Na ziemniakach rozkładamy krążki cebuli.
7. Całość zalewamy mieszanką jajek z serem, a na wierzchu układamy pokrojone kawałki boczku.
8. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut.