Zapiekanka pierogowa
Zaskocz swoją rodzinę przygotowując im ten pyszny przepis na nietypową zapiekankę, której bazą są pierogi ruskie!
Zapiekanka z pierogów ruskich to coś zupełnie nowego dla miłośników pierogów. Zapiekane pierogi w naczyniu żaroodpornym z pieczarkami, cebulą, kiełbasą i serem to danie niezwykle smaczne i proste w wykonaniu. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.
Jeśli zostały Wam pierogi ruskie z obiadu i zastanawiacie się jak można je wykorzystać do przygotowania czegoś innego, to zapiekanka pierogowa będzie doskonałym wyborem.
ZAPIEKANKA PIEROGOWA – PRZEPIS
Składniki
- 14 ugotowanych pierogów ruskich
- 200 g kiełbasy
- 300 g pieczarek
- 200 g żółtego sera
- 1 większa cebula
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka ketchupu
- sól
- pieprz
- łyżka masła
Przygotowanie
1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie masła.
2. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy aż zmiękną. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
3. Kiełbasę kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce.
4. W naczyniu żaroodpornym układamy ciasno pierogi.
5. Na pierogach rozprowadzamy pieczarki z cebulą.
6. Śmietanę mieszamy z ketchupem, solą oraz pieprzem. Wykładamy na pieczarki.
7. Następnie wykładamy pokrojoną kiełbasę, a na nią starty ser.
8. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut.