Truskawkowa fantazja

Truskawkowa fantazja

Truskawkowa fantazja to ciasto, które nie tylko pięknie wygląda, ale także rewelacyjnie smakuje. Wypiek idealny na święta i inne wyjątkowe okazje w ciągu roku.

Przepis na ciasto truskawkowa fantazja nie jest trudny i nie wymaga skomplikowanych składników, dlatego nawet osoba mało doświadczona w wypiekach z łatwością sobie poradzi z upieczeniem tego pysznego ciasta.

Z czego składa się ciasto truskawkowa fantazja?

Ciasto truskawkowa fantazja składa się z puszystego biszkoptu przełożonego chrupiącą, czekoladową warstwą oraz kremem śmietankowym. Wierzch zdobią truskawki zatopione w galaretce. Całość prezentuje się doskonale, a smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Polecamy również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na kostkę truskawkową. Ciasto jest bez pieczenia i zawsze wychodzi przepyszne!

TRUSKAWKOWA FANTAZJA PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 140 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru
  • 5 jajek (temp. pokojowa)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Wkładka czekoladowa

  • 300 g kremu czekoladowego np. Nutella
  • 100 g orzeszków ziemnych

Krem śmietankowy

  • 660 ml śmietanki kremówki 30%
  • 60 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 80 ml wody

Galaretka z owocami

  • 0,5 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 750 ml wody

Przygotowanie

Biszkopt

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim. Miksować do połączenia i pod koniec dodać łyżkę oleju.

  2. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przygotowaną masę przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.

    Wkładka czekoladowa

  3. Krem czekoladowy przełożyć do miski i dodać drobno posiekane orzeszki. Wymieszać i wyłożyć na biszkopt.

    Krem śmietankowy

  4. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.

  5. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie cały czas mieszając, cienkim strumieniem wlewać żelatynę.

  6. Gotową masę podzielić na dwie części, połowę wyłożyć na ciasto, następnie wyłożyć drugi blat biszkopta i pozostałą masę. Ciasto wstawić na chwilę do lodówki.

    Galaretka z owocami

  7. Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.

  8. Truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką.

  9. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Truskawkowa fantazja przepis
Przepis na ciasto z truskawkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 914

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

15 − trzy =