Truskawkowa fantazja

Truskawkowa fantazja to ciasto, które nie tylko pięknie wygląda, ale także rewelacyjnie smakuje. Wypiek idealny na święta i inne wyjątkowe okazje w ciągu roku.
Przepis na ciasto truskawkowa fantazja nie jest trudny i nie wymaga skomplikowanych składników, dlatego nawet osoba mało doświadczona w wypiekach z łatwością sobie poradzi z upieczeniem tego pysznego ciasta.
Z czego składa się ciasto truskawkowa fantazja?
Ciasto truskawkowa fantazja składa się z puszystego biszkoptu przełożonego chrupiącą, czekoladową warstwą oraz kremem śmietankowym. Wierzch zdobią truskawki zatopione w galaretce. Całość prezentuje się doskonale, a smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Polecamy również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na kostkę truskawkową. Ciasto jest bez pieczenia i zawsze wychodzi przepyszne!
TRUSKAWKOWA FANTAZJA PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 140 g mąki pszennej tortowej
- 150 g cukru
- 5 jajek (temp. pokojowa)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Wkładka czekoladowa
- 300 g kremu czekoladowego np. Nutella
- 100 g orzeszków ziemnych
Krem śmietankowy
- 660 ml śmietanki kremówki 30%
- 60 g cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 80 ml wody
Galaretka z owocami
- 0,5 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 750 ml wody
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim. Miksować do połączenia i pod koniec dodać łyżkę oleju.
- Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przygotowaną masę przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.
Wkładka czekoladowa - Krem czekoladowy przełożyć do miski i dodać drobno posiekane orzeszki. Wymieszać i wyłożyć na biszkopt.
Krem śmietankowy - Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie cały czas mieszając, cienkim strumieniem wlewać żelatynę.
- Gotową masę podzielić na dwie części, połowę wyłożyć na ciasto, następnie wyłożyć drugi blat biszkopta i pozostałą masę. Ciasto wstawić na chwilę do lodówki.
Galaretka z owocami - Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
- Truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką.
- Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

