Szybkie placuszki ze śliwkami
Pyszne domowe placuszki ze śliwkami, które przygotujesz bez użycia miksera. Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znikają z talerzy!
Przepis na placuszki ze śliwkami doskonale sprawdzi się, gdy dopadnie Cię ochota na coś słodkiego. Są pyszne, lekkie i delikatne w smaku. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, kolację czy jako przekąska w ciągu dnia. Jeśli nie masz śliwek pod ręką, z powodzeniem możesz użyć innych świeżych owoców.
PLACUSZKI ZE ŚLIWKAMI PRZEPIS
Składniki / ok. 20 sztuk.
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklanka kefiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 10 śliwek
Przygotowanie
Jajka oraz kefir powinny być w temp. pokojowej.
- Do miski wsyp mąkę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Wymieszać suche składniki.
- Następnie wlej kefir oraz wbij jajka. Całość ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Śliwki umyj, osusz, usuń pestki i pokrój w plasterki.
- Patelnię dobrze rozgrzej i posmaruj cienko olejem.
- Przy pomocy chochli nakładaj porcjami ciasto na patelnię. Na każdym placku ułóż po 3-4 plasterki śliwek.
- Smaż na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
- Po usmażeniu placuszki posyp cukrem pudrem.