Szybkie placuszki ze śliwkami

Szybkie placuszki ze śliwkami

Pyszne domowe placuszki ze śliwkami, które przygotujesz bez użycia miksera. Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znikają z talerzy!

Przepis na placuszki ze śliwkami doskonale sprawdzi się, gdy dopadnie Cię ochota na coś słodkiego. Są pyszne, lekkie i delikatne w smaku. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, kolację czy jako przekąska w ciągu dnia. Jeśli nie masz śliwek pod ręką, z powodzeniem możesz użyć innych świeżych owoców. 

PLACUSZKI ZE ŚLIWKAMI PRZEPIS

Składniki / ok. 20 sztuk.

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 10 śliwek

Przygotowanie

Jajka oraz kefir powinny być w temp. pokojowej.

  1. Do miski wsyp mąkę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Wymieszać suche składniki.

  2. Następnie wlej kefir oraz wbij jajka. Całość ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

  3. Śliwki umyj, osusz, usuń pestki i pokrój w plasterki.

  4. Patelnię dobrze rozgrzej i posmaruj cienko olejem.

  5. Przy pomocy chochli nakładaj porcjami ciasto na patelnię. Na każdym placku ułóż po 3-4 plasterki śliwek.

  6. Smaż na średnim ogniu z obu stron na rumiano.

  7. Po usmażeniu placuszki posyp cukrem pudrem.
Szybkie placuszki ze śliwkami przepis
Przepis na placuszki ze śliwkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 + 5 =