Szybkie i tanie ciasto czekoladowe

Szybkie i tanie ciasto czekoladowe

Ciasta czekoladowe to moja słabość i miłość. Uwielbiam je piec i jeść, dlatego dziś mam dla Was przepis na moje ulubione ciasto czekoladowe, które doskonale sprawdza się na ostatnią chwilę, kiedy spodziewamy się niezapowiedzianych gości i chcemy poczęstować ich czymś słodkim. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, wilgotne i mocno czekoladowe. Nawet nie trzeba używać miksera, żeby je zrobić. Co więcej, składniki prawdopodobnie znajdziecie w swojej spiżarni, więc jest to świetna opcja na szybki i smaczny deser do kawy bez wychodzenia z domu.

WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE PRZEPIS

Składniki

  • 1 butelka kefiru (400 g)
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki ulubionego dżemu

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

  2. Do miski przesypuję suche składniki tj. mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Mieszam do połączenia.

  3. Do osobnej miski wbijam jajka, wlewam kefir, olej oraz dodaję dżem. Mieszam dokładnie do połączenia składników.

  4. Do mokrych składników dodaję suche i całość mieszam łyżką do połączenia.

  5. Ciasto przekładam do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. 

  6. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

  7. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto dekoruję cukrem pudrem.
Szybkie i tanie ciasto czekoladowe przepis
Przepis na szybkie i tanie ciasto czekoladowe

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.8 / 5. Oddanych głosów: 21

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 × dwa =