Szarlotka z budyniem bez pieczenia

Szarlotka z budyniem bez pieczenia to pyszne ciasto z masą budyniową i delikatnym musem jabłkowym. Podstawą ciasta są kakaowe herbatniki, które w połączeniu z resztą smakują naprawdę świetnie.

Szarlotka w wersji bez pieczenia to bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu deser, który z pewnością posmakuje każdemu. Jego przygotowanie zajmuje naprawdę bardzo mało czasu, dlatego tym bardziej zachęcam każdego z Was do przygotowana tego ciasta.

Szarlotka to bardzo popularne i lubiane ciasto, dlatego też szarlotka z budyniem z pewnością zachwyci każdego gościa.

PRZEPIS NA SZARLOTKĘ Z BUDYNIEM BEZ PIECZENIA

Składniki

  • ok. 200 g ciemnych herbatników
  • 2 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru do jabłek
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru do budyniu
  • 180 g masła

Wykonanie

  • Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wyłożyć na rozgrzaną patelnię, dodać sok z połowy cytryny i cukier. Jabłka dusić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Smażyć do momentu uzyskania gładkiego dżemu. Następnie dodać galaretki (proszek), całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej warstwę ciemnych herbatników. Na herbatniki wyłożyć przestygnięty mus jabłkowy. Wstawić do lodówki do stężenia.
  • W 150 ml mleka wymieszać proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko z dodatkiem cukru umieścić na palniku i doprowadzić do zagotowania. Do gotującego się mleka wlać mieszankę proszku budyniowego, zmniejszyć moc palnika i cały czas mieszając gotować do uzyskania gęstego budyniu.
  • Budyń przelać do miski, przykryć folią spożywczą by nie zrobił się kożuch.
  • Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puch. Ciągle ucierając dodawać stopniowo przestygnięty budyń. Gotową masę wyłożyć na stężałe jabłka. Wierz ciasta posypać pokruszonymi herbatnikami. Wstawić do lodówki, by masa stężała. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 23

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

17 − dziesięć =