Świąteczny makowiec
Prosty i sprawdzony przepis na pyszny makowiec z ciasta drożdżowego. Szybki i prosty do zrobienia, idealny na święta i nie tylko!
Świąteczny makowiec to obowiązkowa pozycja na liście świątecznych wypieków. U nas co roku gości na stole i nie wyobrażam sobie świąt bez makowca. Polecam i Wam upiec w tym roku, bo jest naprawdę pyszny! Zapraszam na przepis!
ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC – PRZEPIS
Składniki
CIASTO
- 550 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 50 g miękkiego masła
- 7 g drożdży instant
- 200 ml mleka
- 100 ml wody
- szczypta soli
MASA MAKOWA
- 500 g mielonego maku
- 1 jajko
- 150 g cukru
- 60 g rodzynek
- 60 g orzechów
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
Wykonanie
- Mak przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka godzin. Po upływie czasu dokładnie odsączamy z nadmiaru wody.
- Składniki na ciasto przekładamy do miski, dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto. Można to zrobić za pomocą dłoni lubi robota. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
- Do odciśniętego maku dodajemy żółtka, cukier, rodzynki, orzechy, oraz skórkę z pomarańczy, dokładnie mieszamy.
- Białko jajka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Następnie umieszczamy na każdym z nich po połowie masy makowej i dokładnie rozsmarowujemy. Zwijamy w rolady i oba makowce umieszczamy w osobnych keksówkach. Pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach, grzanie góra-dół.
- Po upieczeniu makowce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do przestygnięcia.