Surówka z czerwonej kapusty i marchwi
Masz już pomysł na obiad, ale brakuje Ci pomysłu na surówkę? Surówka z czerwonej kapusty i marchwi to idealny dodatek do dań zarówno mięsnych jak i potraw z grilla.
Surówka z czerwonej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa, która w dodatku wspaniale smakuje. Czerwona kapusta jest bogata w liczne witaminy i minerały, które posiadają właściwości ochronne i lecznicze. Przepis na surówkę z czerwonej kapusty i marchwi, który mam dla was, jest bardzo prosty, a surówka smakuje wyśmienicie.
PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z CZERWONEJ KAPUSTY I MARCHWI
Składniki
- czerwona kapusta – ok. 400 g
- jabłko – 1 sztuka
- marchewka – 2 sztuki
- por – 1/2 sztuki
- majonez – 2 łyżki
- jogurt naturalny – 2 łyżki
- sok z cytryny – 1 łyżka
- sól, pieprz
Przygotowanie
1. Kapustę czerwoną szatkujemy i lekko oprószamy solą. Odstawiamy na 30 minut by zmiękła.
2. Jabłko oraz marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Pora kroimy w półplasterki.
4. Do kapusty dodajemy jabłko, marchewkę, pora oraz jogurt naturalny wymieszany z majonezem i sokiem z cytryny. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.