Śledzie salsa
Śledzie salsa to idealny pomysł na smaczną przekąskę, a także danie wigilijne. Przygotowane według starej receptury, wyróżniają się swoim cudownym smakiem, co sprawia, że chcemy je serwować nie tylko na święta, ale także w ciągu roku.
Głównym składnikiem śledzi salsą są oczywiście filety śledziowe. Do nich odpowiednio dobrane są pozostałe składniki, takie jak papryka, marchewka, kukurydza, cebulka, oraz rodzynki. Dodatek sosu na bazie ketchupu i koncentratu pomidorowego z odpowiednio dobranymi przyprawami sprawia, że śledzie smakują naprawdę wyśmienicie. Śledzie salsa, zresztą jak każde śledzie należy przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki. Wówczas wszystko sobą ładnie przechodzi, a cała przekąska jest bardzo aromatyczna i smaczna.
Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne śledzie w sosie salsa. Będą idealnym wyborem na święta, a także każda inną okazję w ciągu roku.
PRZEPIS NA ŚLEDZIE SALSA
Składniki
- 6 płatów śledziowych w occie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe marchewki
- 1 papryka czerwona
- garść rodzynek
- 1 łyżka oliwy
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 100 g ketchupu
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
Wykonanie
- Śledzie kroimy na mniejsze kawałki o szerokości około 2 cm.
- Z papryki pozbywamy się gniazd nasiennych, a następnie kroimy w paseczki.
- Marchewkę obieramy i kroimy w słupki.
- Cebulę kroimy w piórka. Następnie podsmażamy ją na patelni z łyżką oliwy.
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, ewentualnie ścieramy na tarce lub drobno siekamy za pomocą noża. Dodajemy do duszącej się cebuli.
- Po chwili na patelnię wykładamy marchewkę oraz paprykę. Smażymy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Kolejno dodajemy sos sojowy, koncentrat pomidorowy oraz ketchup.
- Następnie wlewamy wodę, dodajemy paprykę słodką oraz ostrą. Całość dusimy przez 10 minut.
- Patelnię zdejmujemy z palnika, dodajemy rodzynki, kukurydzę oraz miód.
- Do przestygniętego sosu dodajemy pokrojone śledzie, całość mieszamy. Miskę ze śledziami przykrywamy pokrywką lub folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc.