Sernik gotowany na herbatnikach
Sernik gotowany na herbatnikach to pyszne ciasto, które nie wymaga pieczenia. Idealnie sprawdzi się dla osób, które mają ochotę na szybki i smaczny deser. Sernik gotowany możecie przygotować w zaledwie 15 minut. Jedynym minusem jest czas oczekiwania na stężenie masy w lodówce, ale warto 🙂
Poniżej znajdziecie przepis na pyszny sernik gotowany na herbatnikach w mojej wersji. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Przepis na sernik gotowany na herbatnikach
Składniki
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 4 duże jajka (użyłam L)
- 150 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka cukru z wanilią
- 2 budynie waniliowe
- 200 ml mleka
- około 240 g herbatników
Wykonanie
- W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się składników.
- Dodajemy twaróg, jajka i mieszamy cały czas gotując na małym ogniu. By masa miała jednolitą konsystencje można ją zmiksować.
- Budynie mieszamy z mlekiem i dodajemy do gorącej masy serowej. Mieszamy i gotujemy aż masa zgęstnieje.
- Foremkę (24 x 24) wykładamy papierem do pieczenia.
- Na dno formy wykładamy warstwę herbatników, na nie wylewamy masę. Na wierzch wykładamy herbatniki. Odstawiamy do lodówki do stężenia.