Sałatka z nachosami
Sałatka w stylu meksykańskim z mięsem mielonym, pomidorkami, serem żółtym i nachosami. Smakuje wyśmienicie i nada się na różne okazje, jak i bez okazji. Rodzina ją uwielbia i znika jako pierwsza ze stołu. Zachęcam do wypróbowania!
Składniki
- 1 paczka nachosów (trójkątne chipsy)
- mięso mielone 500g
- pieczarki 400g
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- ser żółty 150g
- pomidorki koktajlowe ok. 15 sztuk
- 1/2 sałaty lodowej
- 1 duża cebula czerwona
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- jogurt naturalny 350 ml
- 2 łyżki majonezu
- ząbek czosnku
- szczypta chili
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Jogurt połączyć z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą chili.
- Mięso doprawić i podsmażyć na patelni razem z cebulką. Kiedy mięso z cebulą będą już gotowe, dodać koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
- Pieczarki pokroić i poddusić na odrobinie oliwy. Kukurydzę oraz fasolę odsączyć z zalewy, pomidorki pokroić na pół. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, sałatę porwać na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać nachosy, sos i wymieszać.