Sałatka z nachosami

Sałatka w stylu meksykańskim z mięsem mielonym, pomidorkami, serem żółtym i nachosami. Smakuje wyśmienicie i nada się na różne okazje, jak i bez okazji. Rodzina ją uwielbia i znika jako pierwsza ze stołu. Zachęcam do wypróbowania!

Składniki

  • 1 paczka nachosów (trójkątne chipsy)
  • mięso mielone 500g
  • pieczarki 400g
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • ser żółty 150g
  • pomidorki koktajlowe ok. 15 sztuk
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1 duża cebula czerwona
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • jogurt naturalny 350 ml
  • 2 łyżki majonezu
  • ząbek czosnku
  • szczypta chili
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Jogurt połączyć z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą chili.

  2. Mięso doprawić i podsmażyć na patelni razem z cebulką. Kiedy mięso z cebulą będą już gotowe, dodać koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

  3. Pieczarki pokroić i poddusić na odrobinie oliwy. Kukurydzę oraz fasolę odsączyć z zalewy, pomidorki pokroić na pół. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, sałatę porwać na mniejsze kawałki.

  4. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać nachosy, sos i wymieszać.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwa × 5 =