Sałatka z makreli wędzonej
Makrela to jedna z najbardziej znanych ryb w Polsce. Warto ją jeść ponieważ zawiera bardzo dużą porcję witamin z grup: A i D oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.
Makrela jest dostępna praktycznie w każdym sklepie, jest przystępna cenowo, a jej smak jest naprawdę wspaniały. Makrelę można połączyć z wieloma składnikami, co daje możliwość szerokiego zastosowania kulinarnego.
Dzisiaj mamy dla was przepis na pyszną sałatkę z makreli wędzonej. Sprawdzi się na śniadanie, kolację, albo gdy goście w drodze!
SAŁATKA Z MAKRELI WĘDZONEJ – PROSTY PRZEPIS
Składniki
- 1 duża wędzona makrela
- 3 ogórki konserwowe
- 3 jajka
- 1 cebula czerwona
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- szczypiorek
Przygotowanie
- Usuwamy ości z makreli i rozrywamy mięso na kawałki.
- Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Kroimy w kosteczkę.
- Ogórki oraz cebulę czerwoną również kroimy w drobną kosteczkę.
- Wsypujemy wszystkie składniki do miseczki, dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego oraz 2 łyżki majonezu.
- Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy. Na koniec posypujemy szczypiorkiem.