Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską
Bardzo smaczna sałatka idealna dla miłośników sałatek z kurczakiem. W tej wersji w połączeniu z kapustą pekińską, która nadaje całemu daniu lekkości i chrupkości.
Przepis na sałatkę z kurczakiem i kapustą pekińską jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki nie są wyszukane i dostępne w każdym sklepie spożywczym. Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską doskonale sprawdzi się na obiad, kolację lub spotkanie ze znajomymi. Jest pyszna, sycąca i migiem zniknie ze stołu.
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ PRZEPIS
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 ogórek świeży
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 15 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Kurczaka umyj, oczyść i pokrój w kosteczkę. Przypraw przyprawą gyros, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Usmaż na odrobinie tłuszczu na złoty kolor.
2. Kukurydzę odsącz z zalewy, paprykę czerwoną pokrój w kosteczkę.
3. Kapustę pekińską drobno posiekaj, cebulę obierz i pokrój w piórka.
4. Pomidorki koktajlowe pokój na ćwiartki, ogórka w półplasterki.
5. Jogurt wymieszaj z majonezem, ketchupem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
6. Przygotowane składniki przełóż do miski, dodaj sos i wymieszaj.