Sałatka z gnocchi

Jeśli znudziły wam się tradycyjne sałatki, spróbujcie czegoś nowego! Sałatka z gnocchi to połączenie włoskiego charakteru z lekkością świeżych warzyw. Sałatka jest sycąca, aromatyczna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na lekki obiad lub kolację.
Przepis na sałatkę z gnocchi jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Wystarczy podpiec gnocchi w piekarniku do uzyskania chrupkości i połączyć z warzywami oraz lekkim sosem czosnkowym. Całość prezentuje się i smakuje naprawdę wyjątkowo. Przygotujcie i przekonajcie się sami!
SAŁATKA Z GNOCCHI PRZEPIS
Składniki
- 500 g gnocchi
- 1 ogórek świeży
- 1 cebula czerwona
- 15 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżki oliwy
- pęczek szczypiorku
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Gnocchi skrapiamy oliwą, posypujemy słodką papryką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Zapiekamy przez 20 minut.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, cebulę w półkrążki.
- Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Jogurt naturalny łączymy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Wszystkie składniki przełożyć do miseczki, dodać sos i wymieszać.





