Sałatka ryżowa z szynką i ananasem
Sałatka ryżowa z szynką i ananasem to propozycja na szybkie i smaczne danie, w sam raz na kolację lub na drugie śniadanie do pracy. Robi się ją błyskawicznie i tak samo szybko znika z talerza.
To, co wyróżnia tę sałatkę na tle innych to przede wszystkim ciekawe połączenie słodkich i słonych składników. Ryż, szynka, kukurydza i papryka czerwona w zestawieniu ze słodkim ananasem tworzy niezwykłe połączenie smakowe, które zachwyci każde podniebienie. Poza tym sałatka z ryżem, szynką i ananasem jest pożywna i sycąca dlatego zaspokoi głód na długo.
SAŁATKA RYŻOWA Z SZYNKĄ I ANANASEM PRZEPIS
Składniki
- 100 g ryżu
- 250 g szynki konserwowej
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 papryka czerwona
- 4 plastry ananasa z puszki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Ryż gotuje w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Następnie odcedzam i pozostawiam do przestygnięcia.
- Szynkę, paprykę oraz ananasa kroję w kosteczkę, kukurydzę odsączam z zalewy.
- Jogurt naturalny łączę z majonezem, solą oraz pieprzem.
- Wszystkie składniki przekładam do jednej miski, dodaję przygotowany sos i mieszam.