Sałatka ryżowa z szynką i ananasem

Sałatka ryżowa z szynką i ananasem

Sałatka ryżowa z szynką i ananasem to propozycja na szybkie i smaczne danie, w sam raz na kolację lub na drugie śniadanie do pracy. Robi się ją błyskawicznie i tak samo szybko znika z talerza.

To, co wyróżnia tę sałatkę na tle innych to przede wszystkim ciekawe połączenie słodkich i słonych składników. Ryż, szynka, kukurydza i papryka czerwona w zestawieniu ze słodkim ananasem tworzy niezwykłe połączenie smakowe, które zachwyci każde podniebienie. Poza tym sałatka z ryżem, szynką i ananasem jest pożywna i sycąca dlatego zaspokoi głód na długo.

SAŁATKA RYŻOWA Z SZYNKĄ I ANANASEM PRZEPIS

Składniki

  • 100 g ryżu
  • 250 g szynki konserwowej
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 papryka czerwona
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Ryż gotuje w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Następnie odcedzam i pozostawiam do przestygnięcia.

  2. Szynkę, paprykę oraz ananasa kroję w kosteczkę, kukurydzę odsączam z zalewy.

  3. Jogurt naturalny łączę z majonezem, solą oraz pieprzem.

  4. Wszystkie składniki przekładam do jednej miski, dodaję przygotowany sos i mieszam.
Sałatka ryżowa z szynką i ananasem przepis
Przepis na sałatkę ryżową z szynką i ananasem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

18 − 13 =