Sałatka poezja smaku
Tym razem w naszym domu zagościła sałatka poezja smaku. Szybka, smaczna a przede wszystkim łatwa w przygotowaniu. Sałatkę zrobiłam na wieczór, kiedy odwiedzili nas znajomi i każdy bardzo ją chwalił, dlatego też postanowiłam z Wami podzielić się przepisem.
Do przygotowania sałatki poezja smaku potrzebujemy fileta z kurczaka, jabłek, żurawiny oraz orzechów nerkowca. Te 4 proste składniki zakupicie w każdym sklepie, dlatego zachęcam Was do przygotowania jej w swoim domu. Smacznego!
SAŁATKA POEZJA SMAKU – PRZEPIS
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 2 jabłka
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Wykonanie
- Fileta z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Następnie podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor.
- Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, by zmiękła. Następnie odcedzamy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
- Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę.
- Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, szczyptą soli oraz pieprzu.
- Do naczynia przekładamy kurczaka, jabłka, orzechy oraz żurawinę. Dodajemy przygotowany sos i mieszamy.