Rolada bez pieczenia
Rolada na biszkoptach bez pieczenia to propozycja na pyszny i efektowny deser. Doskonale sprawdzi się do popołudniowej kawy jak i na przyjęcie.
Przepis na roladę na biszkoptach bez pieczenia jest prosty i nie wymaga wielu składników. Samo przygotowanie nie jest skomplikowane i pracochłonne. Jedynie zawijanie może przysporzyć odrobinę problemu.
Rolada bez pieczenia w smaku jest delikatna, kawowa i rozpływa się w ustach. Cieżko poprzestać na jednym kawałku. Jeśli lubicie takie słodkości, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
ROLADA BEZ PIECZENIA – PRZEPIS
Składniki
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g sera mascarpone
- 24 biszkopty podłużne
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- kakao do posypania
Przygotowanie
1. Kawę rozpuszczalną zalać wrzącą wodą, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
2. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodawać mascarpone cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty.
3. Biszkopty namoczyć w zaparzonej wcześniej kawie i ułożyć na arkuszu foli spożywczej, jeden obok drugiego, tak aby utworzyły prostokąt 3×8.
4. Na biszkopty wyłożyć 3/4 kremu (pozostała część będzie potrzebna do późniejszej dekoracji rolady).
5. Zwinąć w roladę pomagając sobie folią i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
6. Po tym czasie rozwinąć roladę z folii i udekorować ją pozostałą masą. Wierzch posypać kakaem.
7. Roladę ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.