Rolada bez pieczenia

Rolada bez pieczenia

Rolada na biszkoptach bez pieczenia to propozycja na pyszny i efektowny deser. Doskonale sprawdzi się do popołudniowej kawy jak i na przyjęcie.

Przepis na roladę na biszkoptach bez pieczenia jest prosty i nie wymaga wielu składników. Samo przygotowanie nie jest skomplikowane i pracochłonne. Jedynie zawijanie może przysporzyć odrobinę problemu.

Rolada bez pieczenia w smaku jest delikatna, kawowa i rozpływa się w ustach. Cieżko poprzestać na jednym kawałku. Jeśli lubicie takie słodkości, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

ROLADA BEZ PIECZENIA – PRZEPIS

Składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g sera mascarpone
  • 24 biszkopty podłużne
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • kakao do posypania

Przygotowanie

1. Kawę rozpuszczalną zalać wrzącą wodą, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

2. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodawać mascarpone cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty.

3. Biszkopty namoczyć w zaparzonej wcześniej kawie i ułożyć na arkuszu foli spożywczej, jeden obok drugiego, tak aby utworzyły prostokąt 3×8.

4. Na biszkopty wyłożyć 3/4 kremu (pozostała część będzie potrzebna do późniejszej dekoracji rolady).

5. Zwinąć w roladę pomagając sobie folią i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

6. Po tym czasie rozwinąć roladę z folii i udekorować ją pozostałą masą. Wierzch posypać kakaem.

7. Roladę ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Rolada bez pieczenia na biszkoptach


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jeden × 4 =