Placki ziemniaczane z tuńczykiem i sosem czosnkowym
Chrupiące placki ziemniaczane to pomysł na szybki obiad za przysłowiowe „grosze”. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a smak tak pyszny, że zniknął w mgnieniu oka. W dzisiejszym wpisie podzielę się z wami moim ulubionym przepisem na placki ziemniaczane z tuńczykiem. Dodatek tuńczyka daje przyjemny efekt smakowy, zaś sos czosnkowy nadaje potrawie apetycznego aromatu i podkreśla jej smak.
PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE Z TUŃCZYKIEM
Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- pęczek pietruszki
- sól, pieprz
Sos czosnkowy:
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
- Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka, drobno pokrojoną cebulkę, posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz jajka. Na koniec dodać mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Dużą łyżką nabierać masę ziemniaczaną i uformować placki. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron na złoty kolor.
- W między czasie przygotować sos czosnkowy. W kubeczku wymieszać majonez z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli oraz pieprz. Wymieszać.
- Gotowe placki ziemniaczane wyłożyć na talerz i podawać z przygotowanym sosem czosnkowym.