Placki ziemniaczane z tuńczykiem i sosem czosnkowym

Chrupiące placki ziemniaczane to pomysł na szybki obiad za przysłowiowe „grosze”. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a smak tak pyszny, że zniknął w mgnieniu oka. W dzisiejszym wpisie podzielę się z wami moim ulubionym przepisem na placki ziemniaczane z tuńczykiem. Dodatek tuńczyka daje przyjemny efekt smakowy, zaś sos czosnkowy nadaje potrawie apetycznego aromatu i podkreśla jej smak.

PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE Z TUŃCZYKIEM

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek pietruszki
  • sól, pieprz

Sos czosnkowy:

  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.

  2. Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka, drobno pokrojoną cebulkę, posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz jajka. Na koniec dodać mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

  3. Dużą łyżką nabierać masę ziemniaczaną i uformować placki. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron na złoty kolor.

  4. W między czasie przygotować sos czosnkowy. W kubeczku wymieszać majonez z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli oraz pieprz. Wymieszać.

  5. Gotowe placki ziemniaczane wyłożyć na talerz i podawać z przygotowanym sosem czosnkowym.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

20 − 9 =