Ogórki z chilli

Ogórki z chilli

Ogórki z chilli to pyszny dodatek do obiadu, kanapek i innych dań. Możemy spożywać je również samodzielnie, jako przekąskę. Przepis na ogórki z chilli jest bardzo prosty, dlatego z pełnym powodzeniem poradzą sobie z nim również osoby początkujące. Korzyści zdrowotne, jakie niosą za sobą ogórki z chilli, czynią tę przekąskę nie tylko smaczną, ale i korzystną dla naszego organizmu.

OGÓRKI Z CHILLI PRZEPIS

Składniki / 4 słoiki po 0,8 l

  • 2 kg małych ogórków
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki chilli
  • 500 g cukru
  • 350 ml octu
  • 125 ml oleju
  • 3 łyżki soli

Przygotowanie

  1. Ogórki dokładnie umyj i pokrój wzdłuż na 2 lub 4 części.

  2. Pokrojone ogórki przełóż do garnka, zasyp solą i odstaw na 5 godzin, by puściły sok.

  3. Wodę, która powstanie wylej. Do ogórków dodaj olej, chilli, paprykę słodką oraz przeciśniętym przez praskę czosnek. Wymieszaj.

  4. W osobnym garnku zagotuj ocet z cukrem. Przestygniętą zalewą zalej ogórki i odstaw na całą noc.

  5. Następnego dnia ogórki przełóż do słoików i zalej zalewą, tak by całe były zakryte. Słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj.

Jak pasteryzować ogórki:

Na dnie szerokiego garnka umieść bawełnianą ściereczkę. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by się nie dotykały. Garnek zalej wodą do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Palnik ustaw na średnią moc i doprowadź wodę do wrzenia. Następnie zmniejsz moc palnika na małą i pasteryzuj tak słoiki przez około 15 minut.

Ogórki z chilli przepis
Przepis na ogórki z chilli

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 19

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

10 + trzynaście =