Napoleonka na herbatnikach

Napoleonka na herbatnikach

Napoleonka bez pieczenia to jedno z najłatwiejszych i najsmaczniejszych ciast, jakie znam. Do jej przygotowania potrzeba tylko kilku składników, a sam czas przygotowania jest naprawdę bardzo krótki. 

Przepis na napoleonkę na herbatnikach jest bardzo prosty. Poradzą z nim sobie nawet osoby zaczynające swoją przygodę w kuchni. Wystarczy wyłożyć blaszkę herbatnikami, przełożyć je kremem maślano-budyniowym a ten znów przykryć herbatnikami. Sam krem przygotowany jest na bazie budyniu i masła, który można również przygotować bardzo sprawnie i szybko. 

Poniżej znajdziecie całą instrukcję na przygotowanie tego smacznego deseru. Moim zdaniem napoleonka na herbatnikach to ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję i posmakuje każdemu. Zapraszam na przepis. 

PRZEPIS NA NAPOLEONKĘ NA HERBATNIKACH

Składniki

  • 3 budynie śmietankowe
  • 1200 ml mleka
  • 200 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 1 duża paczka herbatników maślanych
  • cukier puder

Wykonanie

  • Mleko przelewamy do rondelka (900 ml) i doprowadzamy do zagotowania. W pozostałym mleku (300ml) rozpuszczamy budynie śmietankowe, dodając do nich mąkę. Całość dokładanie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Do gotującego się mleka wlewamy budynie rozpuszczone w mleku. Całość gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstego budyniu, energicznie mieszając.
  • Rondelek z budyniem zdejmujemy z palnika, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
  • Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z dodatkiem soli. Do zmiksowanego masła stopniowo dodajemy masę budyniową. Ciągle miksujemy do uzyskania jednolitego kremu.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki, a na nich rozprowadzamy krem budyniowy. Wierzch przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
  • Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Napoleonka na herbatnikach przepis
szybka napoleonka bez pieczenia

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewięć + siedemnaście =