Napoleonka na herbatnikach
Napoleonka bez pieczenia to jedno z najłatwiejszych i najsmaczniejszych ciast, jakie znam. Do jej przygotowania potrzeba tylko kilku składników, a sam czas przygotowania jest naprawdę bardzo krótki.
Przepis na napoleonkę na herbatnikach jest bardzo prosty. Poradzą z nim sobie nawet osoby zaczynające swoją przygodę w kuchni. Wystarczy wyłożyć blaszkę herbatnikami, przełożyć je kremem maślano-budyniowym a ten znów przykryć herbatnikami. Sam krem przygotowany jest na bazie budyniu i masła, który można również przygotować bardzo sprawnie i szybko.
Poniżej znajdziecie całą instrukcję na przygotowanie tego smacznego deseru. Moim zdaniem napoleonka na herbatnikach to ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję i posmakuje każdemu. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA NAPOLEONKĘ NA HERBATNIKACH
Składniki
- 3 budynie śmietankowe
- 1200 ml mleka
- 200 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki mąki
- szczypta soli
- 1 duża paczka herbatników maślanych
- cukier puder
Wykonanie
- Mleko przelewamy do rondelka (900 ml) i doprowadzamy do zagotowania. W pozostałym mleku (300ml) rozpuszczamy budynie śmietankowe, dodając do nich mąkę. Całość dokładanie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do gotującego się mleka wlewamy budynie rozpuszczone w mleku. Całość gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstego budyniu, energicznie mieszając.
- Rondelek z budyniem zdejmujemy z palnika, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
- Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z dodatkiem soli. Do zmiksowanego masła stopniowo dodajemy masę budyniową. Ciągle miksujemy do uzyskania jednolitego kremu.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki, a na nich rozprowadzamy krem budyniowy. Wierzch przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
- Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.