Naleśniki z farszem z młodej kapusty
Młoda kapusta to bardzo smaczne warzywo, które warto wykorzystać w swojej kuchni, póki sezon w pełni! Można z jej dodatkiem przygotować wiele smacznych surówek, sałatek, a także dań obiadowych.
Delikatne, odpowiednio doprawione, podsmażone na odrobinie masła naleśniki z farszem z młodej kapusty to idealny pomysł na letni, rodzinny obiad. Farsz z dodatkiem młodej kapusty, marchewki, żółtego sera i śmietanki idealnie pasuje do ciasta naleśnikowego. Całe danie wręcz rozpływa się w ustach.
Jeśli macie ochotę na urozmaicenie swojego codziennego menu, naleśniki z farszem z młodej kapusty będą idealnym wyborem. Poniżej znajdziecie przepis, który jest bardzo łatwy, szybki i smaczny!
PRZEPIS NA NALEŚNIKI Z FARSZEM Z MŁODEJ KAPUSTY
Składniki
NALEŚNIKI
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka rozmiar M
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
FARSZ
- 500 g młodej kapusty
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 200 g żółtego sera
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w wysokim naczyniu, miksujemy do uzyskania leistego, gładkiego ciasta. Następnie odstawiamy je na 10 minut, by odpoczęło.
- Po upływie czasu, na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażymy naleśniki.
- Kapustę drobno siekamy, następnie przesypujemy do garnka, zalewamy wodą, zasalamy i gotujemy przez ok. 10 minut, do miękkości. Następnie odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody.
- Cebulę kroimy w piórka, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce.
- Cebulę dusimy na maśle, po chwili dodajemy marchewkę, całość dusimy jeszcze przez kilka minut.
- Pod koniec dorzucamy odciśniętą kapustę, dusimy przez 2-3 minuty. Zdejmujemy patelnię z gazu, dodajemy starty na tarce ser żółty, oraz śmietanę. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
- Porcję farszu wykładamy na naleśniki, brzegi składamy do środka, a następnie zwijamy w rulonik. Tak przygotowane naleśniki obsmażamy z obu stron na odrobinie masła.
Pyszna propozycja!