Mięso mielone w sosie pomidorowym

Mięso mielone w sosie pomidorowym przepis

Mięso mielone w sosie pomidorowym to świetny pomysł na obiad. Fajnie smakuje w towarzystwie makaronu czy ryżu. Można je również podawać z plackami ziemniaczanymi, całość smakuje naprawdę obłędnie!

Danie to nie wymaga dużego nakładu pracy i żadnych skomplikowanych składników. Całość można przygotować naprawdę szybko. Mięso mielone w sosie pomidorowym idealnie sprawdzi się na obiad, dla osób zabieganych i zapracowanych.

Polecam przygotować większą porcję, na dwa dni i w jeden dzień zaserwować z makaronem a kolejnego z ryżem. Dzięki temu mamy dla różne obiady. Zapraszam na przepis!

MIĘSO MIELONE W SOSIE POMIDOROWYM – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g drobiowego mięsa mielonego
  • 500 g passaty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu (lub cukru)
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • szczypta bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • świeża pietruszka

Wykonanie

  1. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażyć na złoty kolor. Podczas smażenia do cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. 

  2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na patelnię z cebulą i podsmażać kilka minut.

  3. Mięso mielone doprawić słodką papryką, solą, pieprzem, papryką ostrą. Przełożyć na patelnię z cebulą i marchewką i razem podsmażać. 

  4. Passatę przełożyć na patelnie, dodać suszoną bazylię. Całość razem dusić pod przykryciem przez około 10 – 15 minut. Pod koniec dodać miód, wymieszać. Danie udekorować świeżą pietruszką.

  5. Podawać z makaronem lub ryżem.
Mięso mielone w sosie pomidorowym
przepis na mięso mielone w sosie pomidorowym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

15 − piętnaście =