Mięso mielone w sosie pomidorowym
Mięso mielone w sosie pomidorowym to świetny pomysł na obiad. Fajnie smakuje w towarzystwie makaronu czy ryżu. Można je również podawać z plackami ziemniaczanymi, całość smakuje naprawdę obłędnie!
Danie to nie wymaga dużego nakładu pracy i żadnych skomplikowanych składników. Całość można przygotować naprawdę szybko. Mięso mielone w sosie pomidorowym idealnie sprawdzi się na obiad, dla osób zabieganych i zapracowanych.
Polecam przygotować większą porcję, na dwa dni i w jeden dzień zaserwować z makaronem a kolejnego z ryżem. Dzięki temu mamy dla różne obiady. Zapraszam na przepis!
MIĘSO MIELONE W SOSIE POMIDOROWYM – PRZEPIS
Składniki
- 400 g drobiowego mięsa mielonego
- 500 g passaty
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu (lub cukru)
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- szczypta bazylii
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- świeża pietruszka
Wykonanie
- Cebule obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażyć na złoty kolor. Podczas smażenia do cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na patelnię z cebulą i podsmażać kilka minut.
- Mięso mielone doprawić słodką papryką, solą, pieprzem, papryką ostrą. Przełożyć na patelnię z cebulą i marchewką i razem podsmażać.
- Passatę przełożyć na patelnie, dodać suszoną bazylię. Całość razem dusić pod przykryciem przez około 10 – 15 minut. Pod koniec dodać miód, wymieszać. Danie udekorować świeżą pietruszką.
- Podawać z makaronem lub ryżem.