Makaron z kurczakiem i warzywami
Ten pyszny i aromatyczny makaron z kurczakiem i warzywami to pomysł na szybki rodzinny obiad. Danie jest sycące, pełna smaku i wyjątkowego aromatu. Oprócz walorów smakowych potrawa również ciekawie prezentuje się na talerzu. Wygląda smakowicie i tak też smakuje. Jeśli lubicie proste dania z makaronem, ta wersja z czarnym makaronem, kurczakiem i warzywami z pewnością przypadnie wam do gustu.
MAKARON Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI PRZEPIS
Składniki
- podwójny filet z kurczaka (ok. 500 g)
- 1 opakowanie mieszanki chińskiej
- 150 g czarnego makaronu do spaghetti lub zwykłego
Przyprawy
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 5 g imbiru świeżego
- 3 łyżki słodkiego sosu z chilli
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól
- pieprz
Dodatkowo
- 1 łyżka sezamu
Przygotowanie
1. Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Usmażyć na odrobinie tłuszczu.
2. Na osobną patelnię przełożyć mieszankę chińską, dodać odrobinę wody, przykryć pokrywką i dusić kilka minut do miękkości warzyw.
3. Makaron ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
4. Do mieszanki chińskiej dodać podsmażonego kurczaka, słodki sos z chilli, sos sojowy, imbir i sezam. Wymieszać i całość razem dusić jeszcze przez 2-3 minutki.
5. Na talerz wyłożyć porcję ugotowanego makaronu oraz porcję mięsa z warzywami.