Kurczak w kokosowej panierce
Chrupiący, soczysty, aromatyczny i bardzo smaczny taki jest właśnie kurczak w kokosowej panierce. To danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, a swoim smakiem zachwyci wszystkich domowników. Jeśli szukacie niebanalnego pomysłu na kurczaka, to ten przepis będzie idealny.
Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 100g wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- łyżka soku z cytryny
- słodka czerwona papryka
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić na dłuższe kawałki. Przełożyć do miski dodać sok z cytryny, szczyptę papryki słodkiej oraz sól, pieprz. Pozostawić na minimum pół godziny, aby mięso przeszło przyprawami.
- W naczyniu rozkłócić jajko i mleko. Na osobny talerz wysypać wiórki kokosowe.
- Każdy kawałek mięsa maczać w jajku, a następnie obtoczyć dokładnie w wiórkach.
- Gotowego kurczaka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez 10 minut. Przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze przez 10 minut.
- Podawać z ulubionym sosem.