Kurczak tikka masala
Kurczak tikka masala to przepyszny gulasz drobiowy, który doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad lub kolację. Choć danie jest obowiązkową pozycją w menu indyjskich restauracji, tak naprawdę powstała w Wielkiej Brytanii. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane i nie zajmuje wiele czasu.
W tej potrawie głównym składnikiem jest pierś z kurczaka doprawiona aromatycznymi przyprawami. Całość okraszona jest pysznym sosem na bazie passaty pomidorowej. Tak podany kurczak smakuje wyśmienicie i z pewnością posmakuje każdemu.
KURCZAK TIKKA MASALA PRZEPIS
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 szklanki passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- szczypta cukru
Marynata do kurczaka
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 cm świeżego imbiru
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać drobno posiekany imbir, słodką paprykę, garam masala, kmin rzymski, sól oraz pieprz. Następnie dodać jogurt i wymieszać. Mięso przykryć i odstawić do lodówki na 2 godziny.
2. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwile podsmażyć. Następnie wlać passatę pomidorową i całość doprawić solą, pieprzem, cukrem, słodką papryką, garam masalą i kminem rzymskim. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 10 minut.
3. Na osobnej patelni usmażyć kurczaka na odrobinie tłuszczu. Następnie przełożyć go na patelnię z sosem, wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut.
4. Tak przygotowanego kurczaka tikka masala można podawać z chlebkami naan lub ryżem.