Kakaowe ptasie mleczko
Kakaowe ptasie mleczko bez pieczenia to idealny pomysł na smaczny deser. Smakuje ono niczym tradycyjne ptasie mleczko, kupowane w sklepie, które każdy uwielbia.
Puszysta piana z dodatkiem herbatnika i polewy czekoladowej to prawdziwy raj dla podniebienia. Ptasie mleczko jest bardzo delikatne, puszyste, niczym chmurka. Wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli skosztujecie kawałek, na pewno poprosicie o więcej.
Kakaowe ptasie mleczko można przygotować w bardzo szybki i łatwy sposób. Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję. Jeśli chodzi o kakao, możecie zmniejszyć lub zwiększyć jego ilość wedle Waszych upodobań. Wówczas ptasie mleczko będzie miało mniej lub bardziej kakaowy smak.
PRZEPIS NA DOMOWE PTASIE MLECZKO KAKAOWE
Składniki
PIANA
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 2-3 łyżki kakao
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki żelatyny
- 2 kropelki aromatu śmietankowego
- 120 ml wrzącej wody
POLEWA
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 6 łyżek śmietanki 36%
- 50 ml wrzątku
- 2 łyżeczki żelatyny
DODATKOWO
- paczka herbatników
Wykonanie
PIANA
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy warstwę herbatników.
- W 120 ml wrzątku rozpuszczamy żelatynę, odstawiamy do przestygnięcia.
- Białka bijamy przy użyciu miksera, podczas ubijania dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce.
- Następnie wlewamy sok z cytryny oraz aromat śmietankowy. Zmniejszając obroty miksera, dodajemy przesiane przez sito kakao. Miksujemy do połączenia składników. Powinna nam powstać gęsta i gładka masa.
- Do masy dodajemy przestygniętą żelatynę, miksujemy do połączenia składników.
- Gotową masę rozprowadzamy na herbatnikach, wierzch wygładzamy. Całość wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut, by masa zaczęła tężeć i zabieramy się za przygotowanie polewy.
POLEWA
- Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy kakao, cukier i masło. Całość podgrzewamy na średniej mocy palnika.
- Do szklanki wsypujemy żelatynę, zalewamy wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia. Gorącą żelatynę wlewamy do garnka z polewą. Całość mieszamy do połączenia składników.
- Polewę ściągamy z palnika i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
- Przestygniętą polewę rozprowadzamy po wierzchniej warstwie ciasta.
- Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.