Kakaowe ptasie mleczko

Kakaowe ptasie mleczko bez pieczenia to idealny pomysł na smaczny deser. Smakuje ono niczym tradycyjne ptasie mleczko, kupowane w sklepie, które każdy uwielbia.

Puszysta piana z dodatkiem herbatnika i polewy czekoladowej to prawdziwy raj dla podniebienia. Ptasie mleczko jest bardzo delikatne, puszyste, niczym chmurka. Wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli skosztujecie kawałek, na pewno poprosicie o więcej.

Kakaowe ptasie mleczko można przygotować w bardzo szybki i łatwy sposób. Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję. Jeśli chodzi o kakao, możecie zmniejszyć lub zwiększyć jego ilość wedle Waszych upodobań. Wówczas ptasie mleczko będzie miało mniej lub bardziej kakaowy smak.

PRZEPIS NA DOMOWE PTASIE MLECZKO KAKAOWE

Składniki

PIANA

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 kropelki aromatu śmietankowego
  • 120 ml wrzącej wody

POLEWA

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek śmietanki 36%
  • 50 ml wrzątku
  • 2 łyżeczki żelatyny

DODATKOWO

  • paczka herbatników

Wykonanie

PIANA

  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy warstwę herbatników.
  • W 120 ml wrzątku rozpuszczamy żelatynę, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Białka bijamy przy użyciu miksera, podczas ubijania dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce.
  • Następnie wlewamy sok z cytryny oraz aromat śmietankowy. Zmniejszając obroty miksera, dodajemy przesiane przez sito kakao. Miksujemy do połączenia składników. Powinna nam powstać gęsta i gładka masa.
  • Do masy dodajemy przestygniętą żelatynę, miksujemy do połączenia składników.
  • Gotową masę rozprowadzamy na herbatnikach, wierzch wygładzamy. Całość wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut, by masa zaczęła tężeć i zabieramy się za przygotowanie polewy.

POLEWA

  • Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy kakao, cukier i masło. Całość podgrzewamy na średniej mocy palnika.
  • Do szklanki wsypujemy żelatynę, zalewamy wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia. Gorącą żelatynę wlewamy do garnka z polewą. Całość mieszamy do połączenia składników.
  • Polewę ściągamy z palnika i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  • Przestygniętą polewę rozprowadzamy po wierzchniej warstwie ciasta.
  • Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

15 − cztery =