Idealne ciasto na naleśniki
Naleśniki to jedno z najprostszych dań, jakie można sobie wyobrazić. Do ich przygotowania wystarczy kilka prostych składników, które zazwyczaj wszyscy mamy w lodówce.
Naleśniki uwielbiają nie tylko dzieci, ale także dorośli. Można przygotować je na milion sposobów, zarówno na ciepło i zimno, na słodko jak i wytrawnie. Najważniejsze w naleśnikach jest jednak smaczne ciasto. Jak je zatem zrobić, aby było perfekcyjne? Odpowiednie proporcje składników to klucz do sukcesu! Zapraszam na przepis na idealne naleśniki, które zawsze wychodzą. Koniecznie przygotujcie według tych proporcji.
PRZEPIS NA CIASTO NA NALEŚNIKI
Składniki
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1.5 szkl. mleka
- 1.5 szkl. gazowanej wody
- 2 jaja
- szczypta soli
Przygotowanie
- Jajka ubić z solą. Dodać przesianą przez sito mąkę oraz wodę zmieszaną z mlekiem. Mikserem lub trzepaczką połączyć składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na 30 minut, by ciasto odpoczęło.
- Patelnię rozgrzać i posmarować cienko olejem używając do tego silikonowego pędzelka.
- Na patelnię wylać ciasto naleśnikowe i rozprowadzić je po całej powierzchni (ciasta powinna być cienka warstwa). Smażyć z dwóch stron parę minut do zarumienienia. W ten sposób usmażyć wszystkie naleśniki.
Dzień dobry. Takie pytanko . Dlaczego dodaje się wody gazowanej do naleśników?
Woda gazowana sprawia, że ciasto jest bardziej napowietrzone oraz delikatniejsze.
Ja jeszcze daję troszkę proszku do pieczenia i cukier waniliowy i pyszne wychodzą synek jak raz spróbował to prawie przez cały tydzień chciał jeść naleśniki pychotka wychodzą