Filet z kurczaka pod serową pierzyną
Filet z kurczaka pod serową pierzyną to świetna propozycja na szybki obiad. Danie to składa się z kotlecików z kurczaka, posypanych uduszonymi pieczarkami, kawałkami papryki, kukurydzą i wędzonym serem.
Pieczarki podduszone na masełku z dodatkiem roztopionego sera sprawiają, że całe danie wręcz rozpływa się w ustach. Z pewnością posmakuje Waszym domownikom. Filet z kurczaka zapiekany z serem i pieczarkami to świetna alternatywa dla tradycyjnych schabowych, które przyrządzane zbyt często, mogą nam się przejeść.
Tak przygotowanego kurczaka można podawać z tradycyjnymi ziemniakami, ryżem czy kaszą oraz dodatkiem ulubionej surówki. Idealnie sprawdzi się ta z czerwonej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj: SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY.
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 200 g sera żółtego wędzonego
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie
- Fileta z kurczaka ubić jak na tradycyjne schabowe. Doprawić pieprzem, solą i przyprawą do gyrosa z oby stron. Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.
- Pieczarki pokroić w kosteczkę i udusić na łyżeczce masła.
- Paprykę pokroić w kostkę.
- Na ułożonego w naczyniu żaroodpornym kurczaka wyłożyć uduszone pieczarki, następnie paprykę i kukurydzę. Całość posypać serem żółtym.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec przez 30 minut, grzanie góra-dół.