Filet z kurczaka pod serową pierzyną

Filet z kurczaka pod serową pierzyną to świetna propozycja na szybki obiad. Danie to składa się z kotlecików z kurczaka, posypanych uduszonymi pieczarkami, kawałkami papryki, kukurydzą i wędzonym serem.

Pieczarki podduszone na masełku z dodatkiem roztopionego sera sprawiają, że całe danie wręcz rozpływa się w ustach. Z pewnością posmakuje Waszym domownikom. Filet z kurczaka zapiekany z serem i pieczarkami to świetna alternatywa dla tradycyjnych schabowych, które przyrządzane zbyt często, mogą nam się przejeść.

Tak przygotowanego kurczaka można podawać z tradycyjnymi ziemniakami, ryżem czy kaszą oraz dodatkiem ulubionej surówki. Idealnie sprawdzi się ta z czerwonej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj: SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY.

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 200 g sera żółtego wędzonego
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie

  1. Fileta z kurczaka ubić jak na tradycyjne schabowe. Doprawić pieprzem, solą i przyprawą do gyrosa z oby stron. Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.

  2. Pieczarki pokroić w kosteczkę i udusić na łyżeczce masła.

  3. Paprykę pokroić w kostkę.

  4. Na ułożonego w naczyniu żaroodpornym kurczaka wyłożyć uduszone pieczarki, następnie paprykę i kukurydzę. Całość posypać serem żółtym.

  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec przez 30 minut, grzanie góra-dół.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

16 − osiem =