Ekspresowe bułeczki bez drożdży

Ekspresowe bułeczki bez drożdży

Ekspresowe bułeczki bez drożdży to świetna propozycja na szybkie i smaczne pieczywo ze składników, które każdy znajdzie w swojej kuchni. Ich przygotowanie zajmie około 30 minut wraz z pieczeniem. Bułeczki bez drożdży są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Doskonale sprawdzą się na śniadanie lub kolację. Warto wypróbować przepis i upiec takie szybkie bułeczki w swoim domu.

EKSPRESOWE BUŁECZKI BEZ DROŻDŻY PRZEPIS

Składniki / 8 sztuk

  • 450 g mąki pszennej
  • 350 g jogurtu naturalnego gęstego (temperatura pokojowa)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo

  • jajko do posmarowania
  • sezam

Przygotowanie

1. Do miski przełożyć suche składniki (mąkę, cukier, sól i sodę). Wymieszać do połączenia.

2. Następnie dodać jogurt i wyrobić ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie.

3. Gdy ciasto będzie już odpowiednio elastyczne, odrywać kawałki ciasta i uformować z nich bułeczki.

4. Uformowane bułeczki ułożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą noża zrobić lekkie nacięcia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.

5. Bułeczki wstawić do piekarnia nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 20 minut, funkcja grzania góra-dół.

6. Po upieczeniu bułeczki studzić na kratce.

szybkie bułeczki bez drożdży
bułki bez drożdży

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery × 3 =