Ekspresowe bułeczki bez drożdży
Ekspresowe bułeczki bez drożdży to świetna propozycja na szybkie i smaczne pieczywo ze składników, które każdy znajdzie w swojej kuchni. Ich przygotowanie zajmie około 30 minut wraz z pieczeniem. Bułeczki bez drożdży są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Doskonale sprawdzą się na śniadanie lub kolację. Warto wypróbować przepis i upiec takie szybkie bułeczki w swoim domu.
EKSPRESOWE BUŁECZKI BEZ DROŻDŻY PRZEPIS
Składniki / 8 sztuk
- 450 g mąki pszennej
- 350 g jogurtu naturalnego gęstego (temperatura pokojowa)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
- jajko do posmarowania
- sezam
Przygotowanie
1. Do miski przełożyć suche składniki (mąkę, cukier, sól i sodę). Wymieszać do połączenia.
2. Następnie dodać jogurt i wyrobić ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie.
3. Gdy ciasto będzie już odpowiednio elastyczne, odrywać kawałki ciasta i uformować z nich bułeczki.
4. Uformowane bułeczki ułożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą noża zrobić lekkie nacięcia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
5. Bułeczki wstawić do piekarnia nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 20 minut, funkcja grzania góra-dół.
6. Po upieczeniu bułeczki studzić na kratce.