Dwukolorowa babka

Dwukolorowa babka

Dwukolorowa babka to niesamowicie pyszne i puszyste ciasto, które doskonale sprawdzi się na święta i inne wyjątkowe okazje. Przepis jest bardzo prosty, a babka przepyszna i długo zachowuje świeżość.

Przepis na dwukolorową babkę nie jest trudny i nie wymaga skomplikowanych składników. Większość, jak nie wszystkie z nich zapewne macie w swojej spiżarni. Babka oprócz wspaniałego smaku równie pięknie wygląda. Gwarantuję, że oczaruje każdego!

DWUKOLOROWA BABKA PRZEPIS

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka (temp. pokojowa)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)

Przygotowanie

1 Jajka wbij do miski, dodaj cukier wanilinowy i cukier puder. Całość zmiksuj na puszystą masę.

2. Mąkę przesiej przez sito, odbierz dwie łyżki i odłóż na bok. Do przesianej mąki dodaj mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj i przesyp do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszaj do połączenia.

3. Masę podziel na dwie części, do jednej z nich dodaj odłożone wcześniej 2 łyżki mąki, a do drugiej dodaj 2 łyżki kakao. Obie masy dokładnie wymieszaj.

4. Następnie do obu misek z ciastem wlej po połowie oleju i zmiksuj do połączenia składników.

5. Keksówkę (11×30 cm) wyściel papierem do pieczenia. Masy wykładaj na przemian.

6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.

7. Po upieczeniu i ostygnięciu, ciasto można dowolnie udekorować, np. cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Dwukolorowa babka przepis
Przepis na dwukolorową babkę

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiemnaście − siedem =