Dwukolorowa babka
Dwukolorowa babka to niesamowicie pyszne i puszyste ciasto, które doskonale sprawdzi się na święta i inne wyjątkowe okazje. Przepis jest bardzo prosty, a babka przepyszna i długo zachowuje świeżość.
Przepis na dwukolorową babkę nie jest trudny i nie wymaga skomplikowanych składników. Większość, jak nie wszystkie z nich zapewne macie w swojej spiżarni. Babka oprócz wspaniałego smaku równie pięknie wygląda. Gwarantuję, że oczaruje każdego!
DWUKOLOROWA BABKA PRZEPIS
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka (temp. pokojowa)
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)
Przygotowanie
1 Jajka wbij do miski, dodaj cukier wanilinowy i cukier puder. Całość zmiksuj na puszystą masę.
2. Mąkę przesiej przez sito, odbierz dwie łyżki i odłóż na bok. Do przesianej mąki dodaj mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj i przesyp do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszaj do połączenia.
3. Masę podziel na dwie części, do jednej z nich dodaj odłożone wcześniej 2 łyżki mąki, a do drugiej dodaj 2 łyżki kakao. Obie masy dokładnie wymieszaj.
4. Następnie do obu misek z ciastem wlej po połowie oleju i zmiksuj do połączenia składników.
5. Keksówkę (11×30 cm) wyściel papierem do pieczenia. Masy wykładaj na przemian.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.
7. Po upieczeniu i ostygnięciu, ciasto można dowolnie udekorować, np. cukrem pudrem lub polewą czekoladową.