Drożdżówki z borówkami i kruszonką
Drożdżówki z borówkami i kruszonką to pyszne drożdżowe bułeczki wypełnione słodkimi owocami. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, kolację czy przekąskę w ciągu dnia.
Przepis na drożdżówki z borówkami i kruszonką jest bardzo łatwy, dlatego każdy sobie z tym poradzi. Nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w wypiekach to gwarantuję, że postępując zgodnie ze wskazówkami, drożdżówki wyjdą Ci idealne. Jeśli nie masz pod ręką borówek, z powodzeniem możesz użyć innych owoców lub nawet ulubionej marmolady.
DROŻDŻÓWKI Z BORÓWKAMI I KRUSZONKĄ PRZEPIS
Składniki / 8 sztuk
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 15 g drożdży świeżych
- 1 jajko
- 70 g roztopionego masła
- 80 g cukru
- szczypta soli
Kruszonka
- 30 g zimnego masła
- 30 g cukru
- 50 g mąki pszennej
Dodatkowo
- ok. 250 g borówek
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek
Przygotowanie
- Rozczyn: do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i wlać letnie mleko. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
- Ciasto drożdżowe: do miski przesiać mąkę, dodać cukier i sól. Wymieszać, a następnie wlać rozczyn i wbić jajko. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania stopniowo wlewać rozpuszczone i przestygnięte masło. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Kruszonka: składniki na kruszonkę połączyć i rozcierać palcami, aż powstaną grudki.
- Borówki umyć, osuszyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i chwilę wyrabiać. Podzielić na 8 równych części.
- Z każdego kawałka uformować owalny placuszek, nałożyć łyżkę borówek i dokładnie zlepić brzegi ciasta. Bułeczki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do kolejnego wyrośnięcia.
- Żółtko wymieszać z mlekiem i taką mieszanką posmarować bułeczki. Wierzch posypać wcześniej przygotowaną kruszonką. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, funkcja grzania góra – dół.