Drożdżówki z borówkami i kruszonką

Drożdżówki z borówkami i kruszonką

Drożdżówki z borówkami i kruszonką to pyszne drożdżowe bułeczki wypełnione słodkimi owocami. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, kolację czy przekąskę w ciągu dnia.

Przepis na drożdżówki z borówkami i kruszonką jest bardzo łatwy, dlatego każdy sobie z tym poradzi. Nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w wypiekach to gwarantuję, że postępując zgodnie ze wskazówkami, drożdżówki wyjdą Ci idealne. Jeśli nie masz pod ręką borówek, z powodzeniem możesz użyć innych owoców lub nawet ulubionej marmolady.

DROŻDŻÓWKI Z BORÓWKAMI I KRUSZONKĄ PRZEPIS

Składniki / 8 sztuk

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • 70 g roztopionego masła
  • 80 g cukru
  • szczypta soli

Kruszonka

  • 30 g zimnego masła
  • 30 g cukru
  • 50 g mąki pszennej

Dodatkowo

  • ok. 250 g borówek
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek

Przygotowanie

  1. Rozczyn: do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i wlać letnie mleko. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut.

  2. Ciasto drożdżowe: do miski przesiać mąkę, dodać cukier i sól. Wymieszać, a następnie wlać rozczyn i wbić jajko. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania stopniowo wlewać rozpuszczone i przestygnięte masło. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.

  3. Kruszonka: składniki na kruszonkę połączyć i rozcierać palcami, aż powstaną grudki.

  4. Borówki umyć, osuszyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną.

  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i chwilę wyrabiać. Podzielić na 8 równych części.

  6. Z każdego kawałka uformować owalny placuszek, nałożyć łyżkę borówek i dokładnie zlepić brzegi ciasta. Bułeczki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do kolejnego wyrośnięcia.

  7. Żółtko wymieszać z mlekiem i taką mieszanką posmarować bułeczki. Wierzch posypać wcześniej przygotowaną kruszonką. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, funkcja grzania góra – dół.
Drożdżówki z borówkami przepis
Przepis na drożdżówki z borówkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 31

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

piętnaście − trzy =