Drożdżowe cebularze z pieczarkami
Drożdżowe cebularze z pieczarkami to świetna przekąska, która z pewnością posmakuje każdemu z Was. Są bardzo mięciutkie, delikatne i aromatyczne. Świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska na co dzień, a także jako poczęstunek dla gości podczas domowych spotkań.
Domowe cebularze z pieczarkami są bardzo proste w przygotowaniu i zawsze wychodzą pyszne! Polecam przygotować z podwójnej porcji, ponieważ z mojego przepisu wychodzi 6 sztuk, a naprawdę szybko się rozchodzą.
DROŻDŻOWE CEBULARZE Z PIECZARKAMI – PRZEPIS
Składniki
ROZCZYN
- 125 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 10 g świeżych drożdży
CIASTO
- 250 g mąki pszennej
- 25 g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
FARSZ
- 300 g pieczarek
- 2 cebule
- 1 masła
- sól
- pieprz
DODATKOWO
- jajko do posmarowania
Wykonanie
- Do ciepłego (niegorącego mleka) przekładamy pokruszone drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy roztopione masło, jajko oraz sól. Wlewamy rozczyn i całość mieszamy do uzyskanie jednolitego ciasta. Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40-50 minut, do wyrośnięcia.
- Patelnię z odrobiną masła rozgrzewamy. Cebulę kroimy w piórka, przekładamy na patelnię i podsmażamy. Pieczarki kroimy w plasterki, dodajemy do duszącej się cebuli i razem podsmażamy. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę, dzielimy na 6 części i z każdej z nich formujemy okrągły placek. Układamy na blaszce wyścieloną papierem do pieczenia. Na środek każdego z nich wykładamy porcję farszu. Brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut.