Domowe wafelki mleczno-orzechowe
Przepis na proste, smaczne i łatwe w przygotowaniu domowe wafelki mleczno-orzechowe. Doskonała przekąska, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Uwielbiają je dzieciaki, jak i osoby dorosłe.
Domowe wafelki są naprawdę bardzo łatwe do zrobienia, a do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników. Zapraszam na przepis! Wafelki mleczno-orzechowe z pewnością Wam posmakują!
PRZEPIS NA DOMOWE WAFELKI MLECZNO-ORZECHOWE
Składniki
- 3 wafle
- 400 g miękkiego masła
- 150 ml mleka
- 120 g cukru
- 300 g mleka w proszku (niebieskie)
- 4 łyżki kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki
- 1 szklanka orzeszków ziemnych
Wykonanie
- Mleko przelać do garnka, dodać cukier i całość postawić na gaz. Podgrzewać do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści i odstawić do przestygnięcia.
- Miękkie masło utrzeć na puszystą i jasną masę. Miksując na małych obrotach stopniowo dodawać mleko z cukrem, naprzemiennie z mlekiem w proszku. Gotową masę podzielić na dwie części.
- Do jednej masy dodać kakao oraz posiekane orzechy i wymieszać, (garść orzechów odłożyć na później, do dekoracji wierzchu).
- Na jednym waflu rozprowadzić masę orzechową, przykryć drugim waflem. Na nim rozprowadzić masę jasną, przykryć kolejnym waflem. Całość owinąć w papier, docisnąć deską i czymś ciężkim. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
- Polewa: Śmietankę kremówkę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej. Wyłożyć na wafla i posypać orzechami.