Domowe wafelki mleczno-orzechowe

Domowe wafelki mleczno-orzechowe

Przepis na proste, smaczne i łatwe w przygotowaniu domowe wafelki mleczno-orzechowe. Doskonała przekąska, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Uwielbiają je dzieciaki, jak i osoby dorosłe.

Domowe wafelki są naprawdę bardzo łatwe do zrobienia, a do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników. Zapraszam na przepis! Wafelki mleczno-orzechowe z pewnością Wam posmakują!

PRZEPIS NA DOMOWE WAFELKI MLECZNO-ORZECHOWE

Składniki

  • 3 wafle
  • 400 g miękkiego masła
  • 150 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 300 g mleka w proszku (niebieskie)
  • 4 łyżki kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych

Wykonanie

  • Mleko przelać do garnka, dodać cukier i całość postawić na gaz. Podgrzewać do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści i odstawić do przestygnięcia. 
  • Miękkie masło utrzeć na puszystą i jasną masę. Miksując na małych obrotach stopniowo dodawać mleko z cukrem, naprzemiennie z mlekiem w proszku. Gotową masę podzielić na dwie części. 
  • Do jednej masy dodać kakao oraz posiekane orzechy i wymieszać, (garść orzechów odłożyć na później, do dekoracji wierzchu).
  • Na jednym waflu rozprowadzić masę orzechową, przykryć drugim waflem. Na nim rozprowadzić masę jasną, przykryć kolejnym waflem. Całość owinąć w papier, docisnąć deską i czymś ciężkim. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
  • Polewa: Śmietankę kremówkę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej. Wyłożyć na wafla i posypać orzechami. 
Domowe wafelki mleczno-orzechowem przepis
Przepis na domowe wafelki mleczno-orzechowe

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.2 / 5. Oddanych głosów: 5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwa × cztery =