Czarna babka bez barwnika

Czarna babka bez barwnika

Jeśli chcesz zrobić wrażenie na gościach w te święta, przygotuj czarną babkę, która wygląda ekstrawagancko, a smakuje obłędnie.

Czarna babka to idealny wypiek na święta wielkanocne. Przepis jest bardzo prosty, dlatego każdy z łatwością poradzi sobie z jego wykonaniem. To, co wyróżnia tę babkę od innych, to jej intensywny czarny kolor, który uzyskamy dzięki zastosowaniu czarnego kakao. W smaku babka smakuje wyśmienicie i z pewnością oczaruje niejedno podniebienie.

CZARNA BABKA BEZ BARWNIKA PRZEPIS

Składniki

  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka (temp. pokojowa)
  • 85 g czarnego kakao
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka z sody oczyszczonej

Polewa

  • 70 ml śmietanki kremówki
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej

Dodatkowo

  • płatki migdałów do dekoracji

Przygotowanie

1. W misce umieścić wszystkie składniki na ciasto oprócz wody. Całość zmiksować na małych obrotach do uzyskania jednolitej masy.

2. Na koniec cienką strużką wlać gorącą wodę, mieszając jednocześnie drewnianą łyżką.

3. Tak przygotowaną masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.

4. Piec w 180° C przez 35-40 minut, do suchego patyczka.

5. Babkę po upieczeniu odstawić do przestygnięcia, a następnie delikatnie wyjąć z formy.

6. W kąpieli wodnej połączyć czekoladę ze śmietanką kremówką. Polewą polać przestygniętą babkę, wierzch posypać płatkami migdałów.

Czarna babka bez barwnika przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

16 − 12 =