Ciasto ze śliwkami w 15 minut

Śliwki to jedne z najlepszych owoców do ciast i deserów. Ich lekko kwaskowaty smak doskonale równoważy słodycz ciasta, tworząc pyszną kompozycję, która nie jest ani mdła, ani przesłodzona. Podczas pieczenia śliwki rozpadają się i delikatnie karmelizują, uwalniając swoja naturalną słodycz.
Dziś mam dla was mój ulubiony przepis na ciasto ze śliwkami w 15 minut, które doskonale sprawdzi się na popołudniowy deser do kawy czy herbaty. Ciasto jest bardzo delikatne, aromatyczne i pięknie pachnie. Nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia w wypiekach z łatwością poradzą sobie z jego przygotowaniem.
Dlaczego warto upiec nasze szybkie ciasto ze śliwkami?
To idealny wypiek na każdą okazję — sprawdzi się doskonale na przyjęcie rodzinne, piknik czy leniwe popołudnie.
Do ciasta ze śliwkami nie potrzebujesz skomplikowanych składników — wystarczy kilka podstawowych produktów, które każdy znajdzie w swojej kuchni.
Śliwki oprócz wyjątkowe smaku zawierają mnóstwo składników wspierających zdrowie organizmu.
CIASTO ZE ŚLIWKAMI W 15 MINUT PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 min | Czas pieczenia: 50 min
Składniki
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 4 jajka (temp. pokojowa)
- kilka śliwek
- 160 ml oleju
- 120 g cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
Przygotowanie
- Jajka wbijam do miski, dodaję cukier i cukier wanilinowy. Miksuję do uzyskania puszystej masy.
- Następnie ciągle miksując, stopniowo wlewam olej.
- Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy jajecznej. Miksuję na małych obrotach do połączenia składników.
- Ciasto przekładam do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch dekoruję pokrojonymi na mniejsze kawałki śliwkami.
- Ciasto wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Upieczone i ostygnięte ciasto dekoruję lukrem, ale można też cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

