Ciasto z wafelkową warstwą
Ciasto z wafelkową warstwą to przepyszny wypiek, który doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje, takie jak święta czy ważne rodzinne uroczystości. Ciasto składa się z kakaowego biszkoptu przełożonego masą czekoladową i chrupiącą wkładą wafelkową. Wierzch ciasta zdobi polewa czekoladowa. Całość prezentuje się niezwykle efektownie i z pewnością oczaruje swoim smakiem każde podniebienie.
CIASTO Z WAFELKOWĄ WARSTWĄ PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 5 jajek
- 180 g cukru
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Warstwa wafelkowa
- 6 białek
- 200 g drobnego cukru
- 100 g wiórek kokosowych
- 100 g orzechów włoskich
- 3 wafelki prince polo lub inne
- szczypta soli
Masa
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Polewa
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g czekolady mlecznej
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już sztywna i szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo żółtka.
- Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość przesypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.
- Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.
Warstwa wafelkowa
- Białka ubić z dodatkiem szczypty soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce. Miksować do uzyskania sztywnej i szklistej masy.
- Orzechy posiekać na mniejsze kawałki.
- Wafelki pokruszyć i razem z orzechami oraz wiórkami kokosowymi dodać do ubitych białek. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Masę przełożyć do blaszki (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 25 minut.
Masa
- Śmietankę kremówkę przelać do rondelka i wstawić na gaz. Dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia.
- Zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia. Następnie wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
- Schłodzoną śmietankę z dodatkiem czekolady przelać do misy miksera. Dodać serek mascarpone i ubić na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodać wymieszamy z cukrem pudrem śmietan-fix.
Polewa
- Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w tak zwanej kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia.
SKŁADANIE CIASTA
- Na jeden blat biszkopta wyłożyć połowę masy. Na masie ułożyć wkładkę wafelkową, a na niej rozprowadzić pozostałą masę. Na wierzch wyłożyć drugi blat biszkopta.
- Przestygniętą polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi do dekoracji.
- Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.