Ciasto z masą wafelkową
Pyszne ciasto z masą wafelkową w wersji bez pieczenia. Delikatne, słodkie i bardzo lekkie ciasto, które posmakuje każdemu miłośnikowi słodkości.
Ciasto z masą wafelkową
To ciasto z masą wafelkową bez pieczenia to prawdziwy raj dla podniebienia. Dodatkowo jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do tego ciasta możecie użyć dowolnych, ulubionych wafelków, ja wybrałam princesse mleczną. Masa z dodatkiem tego wafelka jest delikatna, lekko chrupiąca, cudowna w smaku. Niesamowicie podkręca smak całego ciasta.
Poniżej znajdziecie dokładny przepis na ciasto z masą wafelkową, który Was gorąco polecam. Będzie idealnym wyborem na święta, a także każdą inną okazję.
PRZEPIS NA CIASTO Z MASĄ WAFELKOWĄ
Składniki
- 750 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 wafelki w czekoladzie np. Princessa mleczna
- 2/3 puszki masy krówkowej o smaku kakaowym
- 1 galaretka truskawkowa
- 2/3 szklanki wiórek kokosowych
- 36 herbatników kakaowych (ilość zależy od wielkości herbatników)
Wykonanie
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo serek mascarpone.
- Wafelki czekoladowe kroimy w kostkę, dodajemy do masy.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy masę krówkową, a na niej układamy kolejną warstwę herbatników.
- Na herbatniki wykładamy przygotowaną masę śmietanową z dodatkiem wafelków.
- Na masie śmietanowej układamy trzecią warstwę herbatników kakaowych.
- 250 ml śmietanki kremówki ubijamy z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę. Następnie rozprowadzamy ją na herbatnikach. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki. W między czasie przygotowujemy galaretkę.
- Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki, na kilka godzin, najlepiej na całą noc.