Ciasto z malinami i galaretką
Błyskawiczne ciasto malinowe z puszystym kremem i galaretką. Idealne na każdą okazję! Do jego przygotowania potrzeba kilku prostych składników. Puszysty biszkopt z dodatkiem delikatnej masy i galaretki z malinami to prawdziwy raj dla podniebienia.
Ciasto malinowe jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a znika z talerza w mgnieniu oka. Polecam Wam wypróbować przepis, z pewnością będziecie zachwyceni smakiem tego wypieku.
PRZEPIS NA CIASTO Z MALINAMI I GALARETKĄ
Składniki
BISZKOPT
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
MASA ŚMIETANOWA
- 1/2 litra śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
DODATKOWO
- 2 galaretki o smaku malinowym
- maliny
Wykonanie
- Białka ubić na sztywno. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier, następnie po 1 żółtku.
- Kolejno dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, po czym delikatnie mieszamy.
- Gotową masę przekładamy do blaszki o wymiarach 25×40 cm.
- Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół.
- Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i śmietan-fixem. Do masy dodajmy 2 garście malin.
- Masę wykładamy na upieczony i przestudzony biszkopt. Na śmietanie układamy około 2-3 garście malin.
- Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wrzącej wody. Tężejące galaretki wylewamy na masę. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.