Ciasto z groszkiem ptysiowym bez pieczenia
Ciasto z groszkiem ptysiowym bez pieczenia to świetny pomysł na pyszny deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Chrupiące kuleczki groszku w połączeniu z aksamitnym kremem budyniowym tworzą niezwykle smaczną kompozycję smakową, która zachwyci każde podniebienie. Przepis na ciasto bez pieczenia z groszkiem ptysiowym jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki nie są wyszukane i znajdziecie je w każdym sklepie. Polecam zrobić i przekonać się jak ten deser cudownie smakuje!
CIASTO Z GROSZKIEM PTYSIOWYM BEZ PIECZENIA PRZEPIS
Składniki
- 200 g masła
- 80 g cukru
- 2 budynie śmietankowe (2x40g)
- 800 ml mleka
- 150 g groszku ptysiowego
- cukier puder
Przygotowanie
- 600 ml mleka wraz z cukrem podgrzej w rondelku.
- W pozostałym mleku rozpuść proszki budyniowe. Kiedy mleko w rondelku zacznie się gotować, wlej rozpuszczony budyń i energicznie mieszaj do uzyskania gęstej masy.
- Naczynie z budyniem przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego przestygnięcia.
- Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj budyń.
- Tortownicę o średnicy 20 cm wyściel papierem do pieczenia. Na dno wyłóż połowę groszku ptysiowego, a następnie masę budyniową.
- Masę przykryj pozostałym groszkiem ptysiowym.
- Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.