Ciasto z groszkiem ptysiowym bez pieczenia

Ciasto z groszkiem ptysiowym bez pieczenia

Ciasto z groszkiem ptysiowym bez pieczenia to świetny pomysł na pyszny deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Chrupiące kuleczki groszku w połączeniu z aksamitnym kremem budyniowym tworzą niezwykle smaczną kompozycję smakową, która zachwyci każde podniebienie. Przepis na ciasto bez pieczenia z groszkiem ptysiowym jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki nie są wyszukane i znajdziecie je w każdym sklepie. Polecam zrobić i przekonać się jak ten deser cudownie smakuje!

CIASTO Z GROSZKIEM PTYSIOWYM BEZ PIECZENIA PRZEPIS

Składniki

  • 200 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 budynie śmietankowe (2x40g)
  • 800 ml mleka
  • 150 g groszku ptysiowego
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. 600 ml mleka wraz z cukrem podgrzej w rondelku.

  2. W pozostałym mleku rozpuść proszki budyniowe. Kiedy mleko w rondelku zacznie się gotować, wlej rozpuszczony budyń i energicznie mieszaj do uzyskania gęstej masy. 

  3. Naczynie z budyniem przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego przestygnięcia.

  4. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj budyń.

  5. Tortownicę o średnicy 20 cm wyściel papierem do pieczenia. Na dno wyłóż połowę groszku ptysiowego, a następnie masę budyniową. 

  6. Masę przykryj pozostałym groszkiem ptysiowym.

  7. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Ciasto z groszkiem ptysiowym bez pieczenia przepis
Przepis na ciasto z groszkiem ptysiowym bez pieczenia

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 41

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

sześć − 4 =