Ciasto z czereśniami w 15 minut

Ciasto z czereśniami w 15 minut

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z czereśniami i kruszonką, do którego nie musimy nawet używać miksera! Ciasto wychodzi wilgotne, puszyste i co najważniejsze przepyszne.

Sezon na czereśnie nie jest zbyt długi, dlatego warto go wykorzystać w pełni. Ciasto z czereśniami to wypiek, który doskonale sprawdzi się na deser po obiedzie lub gdy spodziewamy się gości. Zachowuje swoją świeżość nawet kilka dni po upieczeniu. Jeśli nie macie pod ręką czereśni, z powodzeniem możecie użyć innych sezonowych owoców takich jak, truskawki, maliny, wiśnie, borówki czy śliwki.

CIASTO Z CZEREŚNIAMI W 15 MINUT PRZEPIS

Składniki

Ciasto

  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 170 g cukru
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego (400 g)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka

  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 75 g mąki pszennej

Dodatkowo

  • ok. 300 g czereśni

Przygotowanie

Jajka oraz jogurt powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Z czereśni usuwamy pestki.

  2. W misce umieszczamy jajka, jogurt, olej i cukier. Mieszamy widelcem do połączenia.

  3. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Całość ponownie mieszamy widelcem do połączenia składników.

  4. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy czereśnie.

  5. Składniki na kruszonkę łączymy i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Posypujemy ciasto.

  6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut do suchego patyczka.
Ciasto z czereśniami w 15 minut przepis
Ciasto z czereśniami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 21

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × dwa =