Ciasto z czereśniami w 15 minut
Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z czereśniami i kruszonką, do którego nie musimy nawet używać miksera! Ciasto wychodzi wilgotne, puszyste i co najważniejsze przepyszne.
Sezon na czereśnie nie jest zbyt długi, dlatego warto go wykorzystać w pełni. Ciasto z czereśniami to wypiek, który doskonale sprawdzi się na deser po obiedzie lub gdy spodziewamy się gości. Zachowuje swoją świeżość nawet kilka dni po upieczeniu. Jeśli nie macie pod ręką czereśni, z powodzeniem możecie użyć innych sezonowych owoców takich jak, truskawki, maliny, wiśnie, borówki czy śliwki.
CIASTO Z CZEREŚNIAMI W 15 MINUT PRZEPIS
Składniki
Ciasto
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 170 g cukru
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego (400 g)
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 75 g mąki pszennej
Dodatkowo
- ok. 300 g czereśni
Przygotowanie
Jajka oraz jogurt powinny być w temperaturze pokojowej.
- Z czereśni usuwamy pestki.
- W misce umieszczamy jajka, jogurt, olej i cukier. Mieszamy widelcem do połączenia.
- Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Całość ponownie mieszamy widelcem do połączenia składników.
- Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy czereśnie.
- Składniki na kruszonkę łączymy i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Posypujemy ciasto.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut do suchego patyczka.